• Fatty acid profile of cooked leg meat and raw hepatopancreas of red king crab (Paralithodes camtschaticus) during three-month live holding without feeding at 5 and 10 °C 

      Lian, Federico; Siikavuopio, Sten Ivar; Harrison, Sabine M.; Vang, Birthe; Brunton, Nigel P.; Esaiassen, Margrethe; Lorentzen, Grete Elisabeth (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2022-10-06)
      The red king crab (RKC, Paralithodes camtschaticus) is a highly-valued decapod species. Typically, RKCs undergo a period of live holding (LH), often without feeding, in onshore facilities, allowing for flexible management before export to destination markets. This study aimed to (i) gain information on the fatty acid (FA) profile of the cooked leg meat and raw hepatopancreas obtained from RKC harvested ...
    • Holdbarhet på klippfisk. Vekst av rødmidd i klippfisk lagret ved forhøyede temperaturer (AP2) 

      Lorentzen, Grete Elisabeth; Johansen, Jørn-Owe; Breiland, Mette Serine Wesmajervi; Dahl, Reidun Wenche; Sandaker, Elin Kristianne; Ytterstad, Elinor (Research report; Forskningsrapport, 2016-02)
      I prosjektet «Holdbarhet på klippfisk» er det foretatt studier for å fastsette holdbarhet på klippfisk basert på vekst av rødmidd. Denne rapporten referer til studier hvor klippfisk er lagret ved forhøyede temperaturer. Rød misfarging skyldes vekst av rødmidd som er en ekstrem halofil bakterie og denne blir naturlig tilført fisken gjennom saltet. Emballert loins av klippfisk og flekket klippfisk ble ...